Vervolg op Waarom ik een Synology DS2411+ wil kopen

Door YaaD op woensdag 11 januari 2012 10:40 - Reacties (5)
Categorie: Thuis+Tech, Views: 3.546

In het vervolg der tijden

Enige tijd geleden ben ik een blog begonnen over waarom ik een DS2411+ NAS wil kopen. Na lang nagedacht te hebben, een verhuizing naar mijn nieuwe huis later, staat het beestje dan eindelijk in de kast.

Na het aanleggen van het netwerk met Hardware Junk (Waarvoor mijn grote dank!) in Gbit was het dan eindelijk tijd om de NAS zijn definitieve plaatsje te geven. Het zou een Expedit kast worden, waar hij precies in geplaatst kan worden. (Goed idee Hardware Junk ;))

Mijn beweegredenen om een dergelijk apparaat aan te schaffen werden al duidelijk in het vorige blog; maar voor de mensen die het niet helemaal hebben gevolgd, alsnog het lijstje :)

•Eenvoudig opslag beheren (Harde schijven toevoegen, wizard doorlopen voor de juiste opslagmethode en klaar)
•Eenvoudig opslag uitbreiden naar grotere schijven
•Meerdere formaten harde schijven mogelijk en volledige capaciteit
•File sharing (duh ) (file sharen is op meerdere manieren mogelijk (FTP,iSCSI om maar wat dingen te noemen)
•Camera's rechtstreeks op de NAS aansluiten
•Automagische backup (Naast de standaard pakketten worden er vanuit externe software nog meer pakketten aangeboden. Prima support dus :))
•VPN
•Mailserver
•Webserver
•Te beheren vanaf je iPhone
•Overal makkelijk beheer
•energiezuinig (Nog niet getest, maar vanuit de specs maximaal 100W zonder schijven. Ook bevat het systeem meerdere modussen en is het mogelijks schema's in te stellen wanneer de NAS compleet uit gaat.)
•mogelijkheid om het apparaat zelf uit te breiden naar meerdere bays. (Er kan nadat alle 12 bays volzitten een uitbreidingsmodule worden gekocht, DX1211 genaamd. Nu nog niet nodig gelukkig :P)
•Next, next en apply instellen van het apparaat (Kan ik beamen. Wizard doorlopen en de NAS draait)
•Weinig onderhoud nodig. (Nog niets over te zeggen op dit moment)
•Makkelijk pakketten toevoegen aan de NAS ( Package center openen, pakket selecteren op de juiste locatie, en op toevoegen drukken. Hoe simpel kun je een pakket inrichten?)
•Printserver (mogelijkheid om printer via USB aan te sluiten. Ga ik vanavond testen)

Na het apparaat in gebruik te hebben genomen, kan ik al gelijk een aantal functies omschrijven die ik heb gebruikt. Deze staan achter de eisen tussen haakjes omschreven.

Ik ben begonnen met een RAID6 configuratie van 6 schijven. Dat houdt in dat ik 2 schijven kwijt ben voor pariteit. effectief heb ik in windows beschikking tot 7.14TB. Dat valt dus reuze mee ten opzichte van de 12TB waar ik mee begon :) Ik ben dan ook begonnen met het terugzetten van mijn files.

Shares aanmaken in DSM is erg simpel en gaat ook wederom weer stapsgewijs. Je geeft de map een naam, selecteert of ie zichtbaar moet zijn in mijn netwerklocaties en vervolgens selecteer je de gebruikers die recht hebben op de map.

Installatie van packages gaat erg makkelijk. Er is een grote community die packages en handleidingen maakt voor bepaalde pakketten. Denk aan Sickbard, Couchpatato en SabNZBD. En het mooie is, alles werkt ook nog :)

Snelheden die ik haal met downloaden van internet zijn prima. Eigenlijk maximaal (6MB p/s) niks op aan te merken dus. Binnen het netwerk haal ik rond de 80 MB p/s. Wat lang niet slecht is naar mijn idee. waar de bottleneck precies zit durf ik niet te zeggen. 80MB vind ik meer dan prima, aangezien ik het alleen aan het begin merk als ik alles naar de NAS kopieer.

Streamen van MKV bestanden naar mijn HTPC geeft ook geen problemen.

Al met al kan ik het apparaat een prima investering noemen die zijn geld meer dan waard is.
1200 euro lijkt een hoop geld, maar gezien de uitgaven die ik heb gedaan om hetzelfde te bereiken, valt het best wel mee :) Ik ben blij dat ik tot aanschaf van het apparaat ben overgegaan.

Het begint trouwens steeds meer op een review te lijken :) Maar goed, ik vind het leuk om dit met jullie te delen en aangeven dat het een erg leuk apparaat is voor de mensen die ook op zoek zijn naar een totaaloplossing voor een gerechtvaardige prijs :)

Commentaar is welkom. Graag zelfs. Ik maak vanavond foto's van het geheel. Als jullie willen dat ik iets test, laat het dan ook even weten

Waarom ik een Synology DS2411+ NAS wil kopen

Door YaaD op dinsdag 20 september 2011 19:31 - Reacties (41)
Categorie: Thuis+Tech, Views: 9.923

In den beginnen der tijden

Ik ben al enige tijd op zoek naar een mooi storage systeem. Ik heb inmiddels meerdere systemen gehad. Servers, low power NAS systemen. Dergelijke systemen hebben mij nooit kunnen behagen.

Ik ben het gezeur, met complete hardware systemen daarom ook zat :) Ik wil een kant en klare oplossing die makkelijk uitbreidbaar is en ook al zelf meer dan 10 schijven kan bergen.
Toen freak1 toen ook nog kwam met zijn storage comparison was ik om. Zijn DS3611+ is ronduit geniaal, maar voor mij een slagje te groot en duur. Daarom begon de zoektoch naar een goedkoper, simpeler apparaat. Die zoektocht heeft niet lang geduurd. Na een aantal dagen kwam ik op de Synology DS2411+. Het doel van deze blog is om je een beetje zicht te geven tegen welke beperkingen ik ben aangelopen en daarmee wil ik jullie informeren.

Ik was spontaan verliefd op der. Ze heeft de looks, snelheid en souplesse van een geoliede machine. Alles was perfect. 2xgbit poorten voor toegang, 12 bays voor meer dan genoeg harde schijven en ik kan er zelfs nog een uitbreiding aan hangen om het totaal op te krikken naar 24 bays.

Hier is ze dan :)Waarom?

Je zult nu denken: Waarom heb je 24 bays nodig? Dat heb ik niet :P Ten minste, voorlopig niet. De totale grootte van mijn storage array is op dit moment 3.5TB. Ik ben graag op de toekomst voorbereid, dus heb nu schijven klaar liggen met een totale opslag van 16TB. Op die manier kan ik ten minste de komende tijd vooruit. de 16TB neemt op dit moment 8 plaatsen in, dus heb nog 4 plekken vrij voor extra harde schijven en als dat nog niet genoeg is, kan ik altijd een extra uitbreiding aansluiten. Upgraden van schijven is niet rendabel. Als de 4TB modellen uitkomen zullen deze aardig aan de prijs zijn en zakt de prijs van 2TB schijven naar een lager punt.

Toevoeging aan de hand van de posts

Door de snelle technologie van video en audio materiaal, bestanden die steeds groter worden, harde schijven die meer capaciteit krijgen dan is het voor de hand liggend dat de opslag in computers ook steeds hoger wordt. Ik heb vooral voor deze oplossing gekozen omdat deze toekomst gericht is. 18TB lijkt veel, is het ook. Maar als je 10 series, 150 films, 300GB muziek en fotografeert aan materiaal bewaart, dan gaat het natuurlijk hard.

Dat is natuurlijk de storage die je op voorhand al in beslag neemt, zonder je maar op de toekomst te richten. Als je dan ook nog een beetje de lijn van Wet van Moore volgt, dan verdubbelt ieder jaar de opslagcapaciteit. Als de technologie van data daarin diezelfde lijn volgt, dan zit het zo vol natuurlijk :P

Synology heeft een uitstekend OS ontwikkeld, DSM genaamd. Die is nu bij versie 3.2 en kent vele mooie opties. Denk hierbij aan
 • Eenvoudig opslag beheren
 • Eenvoudig opslag uitbreiden naar grotere schijven
 • Meerdere formaten harde schijven mogelijk en volledige capaciteit
 • File sharing (duh :P)
 • Camera's rechtstreeks op de NAS aansluiten
 • Automagische backup
 • VPN
 • Mailserver
 • Webserver
 • Makkelijk pakketten toevoegen aan de NAS
 • Te beheren vanaf je iPhone
Harde eisen die voor mij belangrijk waren zijn de volgende
 • Overall makkelijk beheer
 • Eenvoudig opslag uitbreiden naar grotere schijven
 • energiezuinig
 • mogelijkheid om het apparaat zelf uit te breiden naar meerdere bays
 • Next, next en apply instellen van het apparaat
 • Weinig onderhoud nodig
 • Makkelijk pakketten toevoegen aan de NAS
 • Printserver
Deze eisen lijkt het apparaat allemaal te kunnen voldoen. De community achter de software is ook erg groot en dus hoef ik niet bang te zijn dat sommige pakketten niet werken.

Waarom niet?

Een dergelijke oplossing kost geld, veel geld. 1100 euro op het moment van schrijven.
Daarvoor krijg ik een 12 bay behuizing met het binnenwerk a la Atom D525. Daarop zitten een aantal chips die de aansturing van de schijven regelt. Als ik het zo zeg, is het erg weinig waar voor je geld.

Een ander argument is dat het echt wel goedkoper kan dan de prijs die Synology vraagt. Ook dat klopt. Je hebt met een zelf samengesteld systeem de vrijheid om zelf hardware te kiezen, welk OS je basis wordt en welk filesystem. Mocht je hier veel waarde aan hechten, dan kan dat een reden zijn om verder te kijken en niet naar deze NAS.

De DS2411+ is beperkt qua netwerksnelheid en zal dus geen snelheden boven de 2gbit halen. Een NAS is prima uit te breiden met een extra kaart of een betere variant. Dat zal bij de DS2411+ niet gaan. Hierdoor zal lezen en schrijven beperkt zijn tot die zelfde snelheid.

Zijn er alternatieven? Zo ja, wat zjin de alternatieven?

Alternatieven zijn er altijd. Of deze ook exact voldoen met wat je zoekt is maar de vraag. Zoek je alternatieven van hetzelfde merk of een ander type? Ik heb meerdere merken overwogen, maar kom steeds terug bij mijn DS2411+ Ik zal uitleggen waarom.

Ik heb in de pricewatch gefilterd op het volgende

>>harde schijven extern >> meer dan 8 >> 3.5" harde schijven >> vervolgens een filter van 1200 euro toegevoegd
. Daaruit kwamen de volgende resultaten die ik interessant vond. Er waren overigens maar 3 "echte" opties. de andere apparaten waren uitbreidingen.

Areca ARC-5040: 8 bays, geen uitbreidingsmogelijkheid en maar een enkele Gbit verbinding. Na 8 schijven zit het apparaat vol en is er geen plek meer.

QNAP TS-859 Pro+: Ook een apparaat met 8 bays. Optisch erg mooi en klein. heeft ook 2xGbit en is dus qua functionaliteit gelijk aan de DS2411+. Maar als we dan bij de prijs aankomen, zien we dat deze even duur is als de DS2411+. Dit terwijl je bij laatstgenoemde 4 extra bays krijgt. De snelheid van de machines is beide beperkt tot 2xGbit, dus alles daarboven merk je niet direct. Helaas dus ook deze geen optie.

Zelfbouw variant: Hierin zijn de hardware mogelijkheden eindeloos. Your mind is the limit zeg maar. Enige nadeel hiervan is, dat ik het inmiddels meerdere keren heb geprobeerd een NAS te bouwen van hardware, dat ik steeds wil blijven updaten en niet tevreden kan zijn met wat ik heb. Ook weet ik niet goed wat ik wil. Wil ik hardware RAID? Wil ik ZFS? Wil ik MDADM met een leuke schil?

Daarom valt deze keus eigenlijk in zijn geheel af :)

Vragen?

Laat ff een berichtje achter en ik zal spoedig reageren.

Ik kan niet wachten tot mijn nieuwbouw woning klaar is :P Dan kan ik eindelijk een DS2411+ aanschaffen en genieten van mijn zelf opgezette thuissituatie. Begin er nu al van te glimlachen :) Dit is overigens geen review ofzo. Dit is puur een verhaaltje waarom ik tot mijn keuze ben gekomen en waarom ik voor een kant en klaar systeem ben gekomen.

Ik ben lui, heb geen zin meer in zelfbouw en vandaar dat ik kies voor een compleet systeem. Ik heb alle respect voor iedereen die een zelfbouw gebruikt, maar doe dat niet in mijn blog aub :)

Nadat ik eind november mijn woning kan betreden zal ik een DS2411+ aanschaffen en dan een review maken van het apparaat.

Crashen

Door YaaD op dinsdag 20 september 2011 12:08 - Reacties (23)
Categorie: -, Views: 4.784

Crashen, een definitie die IT'ers ongetwijfeld bekend in de oren klinkt. Denk aan het crashen van een PC bijvoorbeeld.

Wikipedia zegt het volgende over crashen

Toch is de crash die ik bedoel niet genoemd op Wikipedia. Gelukkig bestaan er meerdere pagina's waar je genoeg informatie vandaan kunt halen. Mijn crash gaat dan ook over het volgende onderwerp.

Juist, ik ga een crashdieet volgen. Dat heeft niks te maken met tech, zoals hier op Tweakers vaak gedacht wordt, maar ik heb geen voorwaarden kunnen vinden waaraan een Tweakers blog moet voldoen. Volgens mij zijn die er ook niet :P

Dit wordt mijn eerste blog post en ik zal proberen om deze eens per week te vullen met mijn ervaringen van het crash dieet.

Allereerst een sidenote voor ik verder ga met mijn ervaringen: Ik weet dat het niet de juiste manier van afvallen is, ik weet dat het niet goed voor je is en ik in het jojo effect terecht kan komen. Ik heb diverse andere manieren geprobeerd, alleen heb ik nooit het juiste resultaat mogen bereiken. Ook ben ik het waarderen van eten uit het oog verloren waardoor ik teveel en te ongezond heb gegeten. Door stukken minder te gaan eten, zie ik weer de waarde in van eten en leer ik het waarderen.

Wie ben ik?

Goed, iets over mezelf. Ik ben Roy, 24 jaar en weeg 122 kilo. Dat is voor mijn lengte, 1 meter 87 en volgens de dokter te zwaar. Als ik uit ga van je lengte - 1 meter dan zou ik 35 kilo te zwaar zijn. Dat zou best kunnen kloppen denk ik zelf :)
35 kilo is niet mijn einddoel. Dat zou inhouden dat ik 87 kilo zou wegen en naar mijn idee is dat wat te weinig. Het einddoel is om onder de 100 kilo te komen. Dat is 22 kilo. Als ik dat haal zou ik al erg blij zijn. Waarom ik dit alles doe? Omdat ik het zat ben om 22 zakken suiker van 1 kilo overal mee naar toe te nemen. Het is niet dat ik echt ontevreden ben over mijzelf, alleen wil ik ook wel eens weten hoe ik er uit kan zien als ik 22 kilo kwijt ben. Ik heb een baan in de ICT en dus weinig fysieke arbeid. Hierdoor is hopelijk het dieet een beetje vol te houden.


Ter vergelijking, hieronder één pond vet. Daarvan bezit ik er op dit moment 48 van :S Om van te walgen zou je haast zeggen..Waarom dit blog?

Blogs zijn naar mijn idee in het leven geroepen om mensen van zich af te laten schrijven. Dat is ook precies de bedoeling hiervan. Op deze manier probeer ik de voor mij zware tijd te verwerken en kan ik later terugblikken op deze prestatie. Ik hoop op positieve reacties van iedereen die reageert, maar ik kan begrijpen dat je de manier van afvallen niet goedkeurt. Daar heb ik vanzelfsprekend alle begrip voor. Mocht een reactie toch echt uit de klauwen lopen, dan zal ik deze verwijderen. Maar hopelijk is dat niet nodig :)


Waar ging het mis?

Ik zwem 3 keer per week en eet naar mijn idee te ongezond. Doordeweeks eet ik wel aardig goed en met regelmaat. In het weekend gaat het echt finaal mis. Ik eet dan alles wat los en vast zit. Dat komt puur omdat ik regelmaat mis. Hierdoor ben ik stukken zwaarder geworden.
Ook speelt mee dat ik van 6 keer in de week fitness naar niks ben gegaan. Ik ben van baan gewisseld en hierdoor al gauw 12 uur per dag van huis. Motivatie vinden om dan nog te gaan sporten is er niet. Hopelijk verandert dit ook als ik een mooi gewicht heb bereikt

Wat is een crash dieet?

Een crash dieet is niks anders dan de naam al doet vermoeden. Je stopt in feite met eten en drinkt drie keer per dag een protëine shake waar de nodige eiwitten in zitten. De totale hoeveelheid van de shakes verdeelt over een dag is ongeveer 500kcal. Ter vergelijking; een man heeft gemiddeld 2500kcal per dag nodig. Dat is dus een verschil van 2000 per dag.
Daar zit ook gelijk het knelpunt. Een dergelijk dieet hou je simpelweg niet langer uit dan 2 weken. Je lichaam draait op een laag pitje en gebruikt vetreserves om je lichaam up and running te houden. Dat kost energie, heel veel energie. Over 2 weken genomen neem ik dus 28000kcal te weinig in. Theoretisch gezien, zou het lichaam de tekorten aan gaan vullen met lichaamsvetten. 1 kilo lichaamsvet bestaat uit 9000kcal, dat wil dus zeggen dat ik in die 2 weken tijd 3 kilo lichaamsvet kan verliezen.

In de praktijk zijn resultaten geboekt van 4 kilo per week. Dat is ook wat ik hoop te bereiken.Dat zou een totaal opleveren van 8 kilo per week als ik geluk heb.

Aanpak na het verliezen van het streefgewicht.

Na die 2 weken zal ik een week weer “normaal” gaan eten. Dat wil dus zeggen dat ik in die week een ander eetpatroon ga aannemen dan ik hiervoor ooit heb gedaan. Ik zie een dieet dus ook niet als een manier om gewicht te verliezen, maar als een manier om mijzelf een nieuw eetpatroon aan te leren. Maar dan in een nieuw lichaam :).

Ik ga regelmaat aanbrengen, gezonder voedsel kiezen en hopelijk kan ik op die manier weer genieten van lekkere niet vette dingen. Ik ben gek op kip, vis en lekkere groenten. Ik hoop dus ook dat ik na die 2 weken weer echt zin krijg om lekker gezond te eten.

Ik zal na 3 weken dus weer zijn aangekomen. Mijn lichaam zal zich herstellen na wat er 2 weken daarvoor is gebeurd. Dat is niet erg en daar ben ik op voorbereid. Verwachting zal zijn dat ik 1 tot 2 kilo zal aankomen. Mochten de resultaten na die week tegenvallen, dan zal ik de periode van crashen verlengen en kijken wat het effect daarvan is.
Zodra ik mijn streefgewicht heb bereikt, hoop ik dat ik toch fatsoenlijk en gezond kan eten, lekker kan sporten en mij gewoon stukken actiever voel. 22 kilo minder aan mijn lichaam zal hier zeker aan bijdragen.

Mocht je na aanleiding van dit blog vragen hebben en of opmerkingen, plaats dan een berichtje of stuur een DM of mail. Ik probeer zo spoedig mogelijk te reageren
Vervolg op deze blog volgt in het weekend .