Vervolg op Waarom ik een Synology DS2411+ wil kopen

Door YaaD op woensdag 11 januari 2012 10:40 - Reacties (5)
Categorie: Thuis+Tech, Views: 3.509

In het vervolg der tijden

Enige tijd geleden ben ik een blog begonnen over waarom ik een DS2411+ NAS wil kopen. Na lang nagedacht te hebben, een verhuizing naar mijn nieuwe huis later, staat het beestje dan eindelijk in de kast.

Na het aanleggen van het netwerk met Hardware Junk (Waarvoor mijn grote dank!) in Gbit was het dan eindelijk tijd om de NAS zijn definitieve plaatsje te geven. Het zou een Expedit kast worden, waar hij precies in geplaatst kan worden. (Goed idee Hardware Junk ;))

Mijn beweegredenen om een dergelijk apparaat aan te schaffen werden al duidelijk in het vorige blog; maar voor de mensen die het niet helemaal hebben gevolgd, alsnog het lijstje :)

•Eenvoudig opslag beheren (Harde schijven toevoegen, wizard doorlopen voor de juiste opslagmethode en klaar)
•Eenvoudig opslag uitbreiden naar grotere schijven
•Meerdere formaten harde schijven mogelijk en volledige capaciteit
•File sharing (duh ) (file sharen is op meerdere manieren mogelijk (FTP,iSCSI om maar wat dingen te noemen)
•Camera's rechtstreeks op de NAS aansluiten
•Automagische backup (Naast de standaard pakketten worden er vanuit externe software nog meer pakketten aangeboden. Prima support dus :))
•VPN
•Mailserver
•Webserver
•Te beheren vanaf je iPhone
•Overal makkelijk beheer
•energiezuinig (Nog niet getest, maar vanuit de specs maximaal 100W zonder schijven. Ook bevat het systeem meerdere modussen en is het mogelijks schema's in te stellen wanneer de NAS compleet uit gaat.)
•mogelijkheid om het apparaat zelf uit te breiden naar meerdere bays. (Er kan nadat alle 12 bays volzitten een uitbreidingsmodule worden gekocht, DX1211 genaamd. Nu nog niet nodig gelukkig :P)
•Next, next en apply instellen van het apparaat (Kan ik beamen. Wizard doorlopen en de NAS draait)
•Weinig onderhoud nodig. (Nog niets over te zeggen op dit moment)
•Makkelijk pakketten toevoegen aan de NAS ( Package center openen, pakket selecteren op de juiste locatie, en op toevoegen drukken. Hoe simpel kun je een pakket inrichten?)
•Printserver (mogelijkheid om printer via USB aan te sluiten. Ga ik vanavond testen)

Na het apparaat in gebruik te hebben genomen, kan ik al gelijk een aantal functies omschrijven die ik heb gebruikt. Deze staan achter de eisen tussen haakjes omschreven.

Ik ben begonnen met een RAID6 configuratie van 6 schijven. Dat houdt in dat ik 2 schijven kwijt ben voor pariteit. effectief heb ik in windows beschikking tot 7.14TB. Dat valt dus reuze mee ten opzichte van de 12TB waar ik mee begon :) Ik ben dan ook begonnen met het terugzetten van mijn files.

Shares aanmaken in DSM is erg simpel en gaat ook wederom weer stapsgewijs. Je geeft de map een naam, selecteert of ie zichtbaar moet zijn in mijn netwerklocaties en vervolgens selecteer je de gebruikers die recht hebben op de map.

Installatie van packages gaat erg makkelijk. Er is een grote community die packages en handleidingen maakt voor bepaalde pakketten. Denk aan Sickbard, Couchpatato en SabNZBD. En het mooie is, alles werkt ook nog :)

Snelheden die ik haal met downloaden van internet zijn prima. Eigenlijk maximaal (6MB p/s) niks op aan te merken dus. Binnen het netwerk haal ik rond de 80 MB p/s. Wat lang niet slecht is naar mijn idee. waar de bottleneck precies zit durf ik niet te zeggen. 80MB vind ik meer dan prima, aangezien ik het alleen aan het begin merk als ik alles naar de NAS kopieer.

Streamen van MKV bestanden naar mijn HTPC geeft ook geen problemen.

Al met al kan ik het apparaat een prima investering noemen die zijn geld meer dan waard is.
1200 euro lijkt een hoop geld, maar gezien de uitgaven die ik heb gedaan om hetzelfde te bereiken, valt het best wel mee :) Ik ben blij dat ik tot aanschaf van het apparaat ben overgegaan.

Het begint trouwens steeds meer op een review te lijken :) Maar goed, ik vind het leuk om dit met jullie te delen en aangeven dat het een erg leuk apparaat is voor de mensen die ook op zoek zijn naar een totaaloplossing voor een gerechtvaardige prijs :)

Commentaar is welkom. Graag zelfs. Ik maak vanavond foto's van het geheel. Als jullie willen dat ik iets test, laat het dan ook even weten

Volgende: Waarom ik een Synology  DS2411+ NAS wil kopen 09-'11 Waarom ik een Synology DS2411+ NAS wil kopen

Reacties


Door Tweakers user J-M-J, woensdag 11 januari 2012 14:30

De DS2411+ is er dan toch gekomen. Gefeliciteerd! ;)

Waar ik nog wel benieuwd naar ben is welke schijven je gebruikt hebt.
Ikzelf heb ook 6 schijven (Hitachi Deskstar 7K3000) met RAID6 maar als ik grote files (paar GB) overzet dan loopt de snelheid langzaam terug richting 60-65MB/s.

Maak je ook gebruik van jumbopackets? En heb je de beide nic's geteamed?

Details, details :P

Door Tweakers user YaaD, woensdag 11 januari 2012 14:57

Ja eindelijk is ie er! En ben er echt blij mee!

Ik gebruik Samsung F4EG schijven. 5400RPM dacht ik... op dit moment gaat het om 6 stuks!

Nee nog geen gebruik van gemaakt. Ik weet ook zo snel niet wat de meest ideale config daarvoor is. Dat moet ik nog uitzoeken. Tot nu toe erg tevreden er mee iig!
Hij hoeft enkel te serveren, dus met 10MB p/s ben ik al tevreden. Ik zal vanavond wat foto's maken en wellicht teamen! Ik denk alleen niet dat de cap hem in de NAS zit maar eerder in de switch.

Wat kun jij aanraden qua jumbo frames en MTU?

Door Tweakers user J-M-J, woensdag 11 januari 2012 15:23

AFAIK moeten alle netwerk onderdelen ook jumbo frames ondersteunen (dus switches, netwerkkaarten, etc) wat dus nog voor wat problemen kan zorgen.

Ik moet nog steeds een van mijn switches vervangen door een die ook jumbo frames ondersteund. Daarom maak ik er nog geen gebruik van...

Jumbo frames zijn vooral handig bij het verplaatsen van grote bestanden. Door de frames op iets van 8000 (itt de standaard 1500) te zetten zijn er dus minder packets nodig bij de communicatie. Ik heb er in ieder geval goede dingen over gehoord bij het gebruik ervan.

Overigens is een jumbo frame een MTU groter dan de standaard 1500 (ik dacht minimaal 4000).

Door Tweakers user J-M-J, woensdag 11 januari 2012 15:57

Ik lees overigens net dat DSM4.0 waarschijnlijk morgen als beta uitkomt (eind 1e kwartaal als final): http://www.mobile-harddis...-preview-met-screenshots/

Ziet er heel gelikt uit! :9
Ook de "Personal cloud" functionaliteit vind ik een hele mooie toevoeging.

Door Tweakers user qless, vrijdag 13 januari 2012 18:19

Deze staat ook op mijn shortlist als opvolger van mijn netgear readynas (nu 4x 2 TB, kan niet groter). Fotos zijn altijd welkom ;)

Reageren is niet meer mogelijk